X

URADI SAMA: Napravi kozmetiku bez toksina, na prirodnoj bazi (Čokoladni balzam za usne, krema za bore…)

Želite li da smanjite izloženost štetnim hemikalijama? Domaći kozmetički preparati koje možete sami napraviti od potpuno prirodnih sastojaka su odgovor na nastojanje da živimo zdravije.

Još iz vremena Kleopatre i prapočetaka šminkanja, lice i telo su se bojili prirodnim materijalima koji su se dobijali od biljaka i minerala samlevenih u fini prah. Budući da nisu imali parfimerije, ljudi su sve što im je bilo potrebno za ukrašavanje tela uzimali su iz prirode.

Istini za volju bilo je tu i štetnih materijala koje danas ne bismo želeli na svom telu kao što je olovo, na primer. Od tada pa do danas ljudski rod je prešao dug put i uspeli smo da se pretrpamo hemikalijama svih vrsta.

Krema za bore sa Sacha Inchi uljem

Sigurno ste primetili da su danas biljna i esencijalna ulja veoma popularna i sve više se upotrebljavaju za negu kože. Ovi zdravi derivati biljaka, prepoznati su kao alternativa hemijskim sastojcima u kozmetičkim preparatima.

Postoje i oni koji su se potpuno okrenuli prirodi izbacivši sve industrijske proizvode iz upotrebe.

Poreklom iz Perua, sacha inchi poznata i kao Inka kikiriki je biljka koja je po sadržaju Omega masnih kiselina veoma slična lanenom semenu.Takođe je bogat izvor AHA (alfa-hidroksi) kiselina i linolne kiseline. Ovo su upravo sastojci koji su zlata vredni u nezi lica. Za nekih 30 minuta od ulja Inka kikirikija nastaće krema za bore iz vaše kuhinje koja hidrira i hrani vašu kožu. Evo recepta:

Sastojci:

  • 1 šolja rafinisanog si putera. Ši puter obiluje brojnim vitaminima.  Vitamini A, E, F i K su najvažniji u našoj priči. Vitamin E uravnotežuje i normalizuje stanje kože. Zahvaljujući njemu koža je čista i zdrava.Ovaj vitamin je posebno važan za suvu kožu i lice koje je previše izlagano suncu. Vitamin A umiruje i hidrira kožu. On čuva zdravlje kolagena i na taj način sprečava prevremenu pojavu bora i finih linija i opuštanje kože. Vitamin F – deluje kao zaštitnik i revitalizator kože. On umiruje ogrubelu, suvu kožu.
  • 1 šolja  sacha inchi ulja
  • 4 kašike hidrolata kamilice
  • 20 kapi esencijalnog ulja lavande
  • 10 kapi esencijalnog ulja geranijuma
  • 5 kapi ulja tamjanal

Uputstvo:

Stavite ši puter i ulje Inka kikirikija u metalnu posudu. Mutite ručnim mikserom dok ne dobijete glatku masu, pa dodajte hidrolat kamilice i mutite još pet minuta. Dobićete glatku ređu kremu. Preručite kremu u staklenu teglicu sa zatvaračem, a krema će se zgusnuti pošto odstoji nekoliko sati. Ipak ostaće meka na dodir i zgodna za nanošenje baš kakva krema za lice i treba da bude.

Čokoladni balzam za usne

Ludi za čokoladom? Čokoladni balzam za usne je prava stvar za vas. Napravite ga sami kod kuće. Čuvaće mekoću i nežnost vaših usana.

Ovo je zabavan i lak recept. Koža usana je veoma tanka i osetljiva zato uvek mora biti hidrirana i dobro nahranjena. Dobar balzam čuva usne od spoljašnjih uticaja i sprečava prerano starenje.

Ovaj balzam daće čokoladni ukus vašem poljupcu. Ako želite da vaš poljubac ima ukus After 8 čokoladice, dodajte ovom receptu nekoliko kapi esencijalnog ulja peperminta.

Sastojci:

  • 1 kašika čistog ši putera
  • 2 kašike bademovog ulja
  • 1 kašika pčelinjeg voska u granulama
  • Nekoliko komadića čokolade
  • Opciono 5-8 kapi esencijalnog ulja peperminta

Uputstvo:

Stavite ši puter, bademovo ulje i pčelinji vosak u staklenu posudu i otopite u mikrotalasnoj. Otapajte postepeno tako što ćete zagrejati 15 sekundi, promešati pa ponoviti postupak dok se potpuno ne otopi. Kada se otopi, dodajte listiće čokolade i promešajte dobro da se sastojci sjedine. Po želji dodajte pepermint esencijalno ulje i sve dobro izmešajte. Brzo preručite u posudice za balzam. Ostavite oko 30 minuta da se balzam stvrdne i to je to.

Dezodorans

Naravno da je brže otići do dragstora i kupiti dezodorans ali ovaj domaći će vam trajati duže i dosta je zdraviji. Potpuno je prirodan i ne sadrži iritirajuće hemikalije. U nastavku vam dajemo dva recepta.

Dodavanjem svog omiljenog esencijalnog ulja možete prilagoditi miris svojim afinitetima ili napraviti verziju bez mirisa.

Domaći dezodorans sa ši puterom

Sastojci:

  • 3 kašike kokosovog ulja
  • 3 kašike sode bikarbone
  • 2 kašike ši putera
  • 2 kašike aru praha ili organskog kukuruznog štirka
  • Esencijalna ulja po želji

Uputstvo:

Otopite ši puter i kokosovo ulje u posudi sa duplim dnom ili u mikrotalasnoj rerni. Kada uklonite sa vatre, dodajte sodu bikarbonu i aru prah. Ukoliko ga nemate, povećajte  količinu sode. Dobro izmešajte da se sve sjedini. Dodajte esencijalna ulja i prespite u posudu u kojoj ćete čuvati dezodorans. Ne morate ga držati u frižideru. Ukoliko vam je tako zgodnije možete svoj novi dezodorans staviti u neku staru bocu od dezodoransa u stiku. Leti ga ipak treba staviti u frižider jer se lako topi na vrućini.

Categories: Lepa i zdrava
Sanja Marinkovic: