Skip to content Skip to footer

Koliko je fizički izgled bitan? Pitali smo stručnjake, evo koliko utiče na SAMOPOUZDANJE

Samopouzdanje je kao psihološka kategorija postalo predmetom rasprave u poslednjih 50 godina. Psiholozi još uvek raspravljaju o tome što ono zaista jeste, a kao “roba” je postalo primarno u međuljudskim odnosima i na poslu pa se smatra glavnim obeležjem uspešnih ljudi. Postoje različite vrste samopouzdanja, od opšteg osećaja vlastite vrednosti, do onog vezanog za određene uloge u životu – supružnik, prijatelj, roditelj, zaposleni…

Nije vezano za fizički izgled

Studije su pokazale da ljude za koje bi većina utvrdila da su objektivno lepi i privlačni, u pravilu nemaju ništa veće samopouzdanje od drugih. Takođe, dok su ispitanicima dali fotografije ljudi s niskim samopouzdanjem, nisu ih ocenili ništa manje atraktivnim od onih s visokim. Razlike u izgledu stoga ne postoje, no ono na što se mogu odraziti je nastup i stav, koji jesu faktor privlačnosti.

Žene vežu fizički izgled i samopouzdanje

Žene svoje samopouzdanje vežu uz fizički izgled, i to dvostruko više nego što to čine muškarci, pokazuje britansko istraživanje.

U odnosu na muškarce, žene imaju šest posto manje samopouzdanja koje je pod uticajem različitih faktora. Dokazano je da im samopouzdanje raste kada prime kompliment vezan uz svoj fizički izgled. Muškarci svoje samopouzdanje i sreću grade na skladnoj porodici, poslu i društvenom životu. Njima je lični fizički izgled manje bitan.

Istraživanje je pokazalo da veliku ulogu u raspoloženju žena imaju dete, odnosno broj kilograma koji su skinule. Više od 50 posto žena oseća veće samopouzdanje nakon poseta frizeru.

NewsLetter

Copyright 2022. Made with ❤️ by CodeIT

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2022 Streetstyle. All Rights Reserved.