Skip to content Skip to footer

BELE LAŽI ČUVAJU MIR U KUĆI: Da li je ljubav veće dobro od istine? Bezgrešnih nema – UČESTVUJTE U ANKETI – koje laži spašavaju vezu?

Žene lažu da bi učinile da se neka osoba oseća bolje, a muškarci da bi njima samima bilo bolje

Pojedine osobe lažu kada ne žele da nekoga povrede ili što sebe žele da prikažu u boljem svetlu. Uglavnom je reč o nevinim, opšteprihvaćenim belim lažima. Na primer, vremešni suprug uverava ženu da izgleda zanosno kao i na dan venčanja. Ta slatka laž njoj mnogo znači, a njega čini džentlmenom. Za razliku od crnih laži, kada osoba laže sa određenom namerom i to zbog lične koristi, bele laži mogu biti, a najčešće i jesu korisne, mada često bezrazložne i providne.

Od detinjstva nas učitelji, roditelji, religija, društvo bombarduju porukama da je iskrenost na ceni. I sva istraživanja pokazuju da je iskrenost među pet osobina koje očekujemo da poseduju vođe, prijatelji i emotivni partneri. Istina je, međutim, da su mnoge društvene veze zasnovane na malim belim lažima. Političari, trgovci, marketinški stručnjaci rutinski nas zasipaju njima.

Svako ko kaže da nikada ne laže, najveći je lažov od svih. Psiholog Robert Feldman sa Univerziteta u Masačusetsu sproveo je studiju u kojoj je 60 odsto učesnika lagalo, ne znajući da ih snima skrivena kamera. Ispostavilo se da prosečna osoba izgovori 3-12 laži tokom prvih deset minuta razgovora. Podjednako su lagali muškarci i žene, ali je postojala razlika u razlozima iskrivljivanja istine. “Žene su lagale da bi učinile da se neka osoba oseća bolje, a muškarci da bi njima samima bilo bolje”rekao je Feldman.

Ili, istraživanje koje je filmski studio “20thCenturyFox” sproveo u Velikoj Britaniji, pokazalo je da prosečan muškarac izgovori šest laži dnevno ili 126.672 tokom života, dok žene iskrivljuju istinu duplo manje – tri puta dnevno ili 68.796 u životu. Najčešća laž koju izgovaraju predstavnici oba pola je “Nije mi ništa, dobro sam”. Laž koja najčešće silazi sa usana muškaraca glasi “Naravno da nisi debela”, a žene najčešće sakrivaju istinu o šopingu, pa govore partnerima: “Ne, to nije nova haljina, imam je već godinama”.

Može li ljubav uopšte da preživi bez malih izvrtanja istine? Američki psiholozi smatraju da je jedna od najvećih laži o srećnim vezama ultimativna iskrenost i stopostotno poštenje. Bele laži mogu da zaštite partnerova osećanja ili da mu ojačaju samopouzdanje. Jedna od tipično ženskih, bezbolnih laži, je: “Gotova sam za pet minuta”. Bolje zvuči nego da kažeš dragom koji te nestrpljivo čeka kako ti je potrebno još petnaestak minuta da bi bila spremna.

Voditeljka Sanja Marinković je u svom blog postu rekla i ovo “Preterana iskrenost nije odlika mudrih ljudi, govori i izreka: “Ćutanje je zlato. “ Treba prećutati o sebi sve ono sto smatrate da bi ugrozilo vašu emotivnu vezu ili brak. Prevaru nikada i ni po koju cenu ne priznati, bilo kakvi uverljivi dokazi da postoje. Ovo nisam izmislila ja, već su me svojim stavovima uverili dr Slavica Đukić Dejanović i trener za lične promene dr Kenan Crnkić.”

Možda je najpametnije naučiti rečenicu koju nam je savetovala prof.dr Slavica Đukić Dejanović i servirati osvetu kada je hladna “ To što si mi sada učinio je za razvod braka. Razmisliću o tome i rećiću ti svoj stav malo kasnije.” Ko zna, mozda upali ona “strpljen-spasen”.

Pogledajte Sanjin blog o merama iskrenosti u emotivnim odnosima OVDE.

Pišite nam i vi i UČESTVUJTE U ANKETI – “Koje to laži održavaju ili spašavaju jedan partnerski odnos? Da li podržavate bele laži?”

NewsLetter

Copyright 2022. Made with ❤️ by CodeIT

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2022 Streetstyle. All Rights Reserved.