Zimski bluz

Ne možete učiniti nekoga srećnim. Možete ga nasmejati ili učiniti da se oseća bolje, ali ako ta osoba nije istinski srećna, to stanje je u potpunosti van vaše kontrole. Upravo baš to stanje, koje je neretko ne možemo kontrolisati, zove se „Zimski bluz“ ali ta promena raspoloženja ipak ne može uticati na našu sposobnost da uživamo u životu.

“Kako lečiti neraspoloženje i depresivno raspoloženje?” jedno je od pitanja koje četo postavim svojim prijateljima, kolegama i gostima u emisiji. Svetska zdravstvena organizacija odavno je označila 2020. godinu kao period u kome će depresivno stanje postati drugi uzrok smanjenja sposobnosti, želje i mogućnosti svih nas.

Na pitanje koliko ste zadovoljni svojim životom – šta biste mi vi danas odgovorili?
Prosečne dame i gospoda na našim prostorima najčešće navode novac, emotivno nezadovoljstvo poput razvoda, raskida ili očaja da pronađu partnera, nezadovoljstvo fizičkim izgledom ili strah od starenja. Preispitujući se na kojoj sam lestvici ličnog nezadovoljstva, uvek se setim čuvene rečenice: “Ćero, život ne da kako ti hoces, već okrene kako se nisi nadala”. Život me je veoma neprijatno iznenadio u ovoj 2020. godini te se savršeno uklapam u statistiku depresivnog stanja ali postoje i oni trenuci zbog kojih se osećamo “nezadovoljno” bez obzira na godine starosti, iskustva i okolnosti.

Da li smo sve više armija slomljenih srca i bolnih duša, koji očajno traže harmoniju?
Nama u Srbiji ne treba mnogo da bismo pronašli razlog za kukanje poput “Jao što mi je vruće, nervira me ova…nešto mi fali ali ne znam šta…dosadno mi je ali ne znam zašto…” te mi se oduvek činilo da smo kraljevi osećaja da i kada je sve ok, ipak nam nesto nedostaje. Kakav je to osećaj? Osećaj je koji se možda najlakše leči saznanjem, koje je u emisiji podelio sa nama prof. Nebojša Pajkić: “Dragi moji, depresivno raspoloženje odavno nije ekskluzivno stanje. Svaka budala je danas u depresiji.”

4 komentara na “Zimski bluz

 1. Na pitanje koliko smo zadovoljni životom danas, mnogi od nas bi odgovorili tužnim smajlijem, ali i nadom u nastavku- Biće bolje!
  Naši ljudi su hrabri i jaki. Na Balkanu smo svašta preživljavali na kolektivnom planu, pa i na ličnom, ljubavnom, porodičnom Ili nekom drugom… svi se suočavamo sa nekim izazovima… Ali ništa nije uspevalo da nam slomi duh.
  Naš narod optimizam i radost crpi iz gužve, druženja, muzike, smeha, slavlja!
  Distanca koja nam je nametnuta je nama potpuno strana! I naśe duše pate!
  Naša rodbina, komšije žele nam doći na “”veliku svadbu” , želimo zapevati sa kolegama u Skadarliji, želimo u pun bioskop, sa kokicama, ne sa maskama! Želimo da se izljubimo tri puta, srpski, kad sretnemo nekoga koga nismo videli dugo!
  I čim uđe na velika vrata ovo što nam nedostaje, depresija može na mala da izađe…
  Neće sve naše brige sa Koronom nestati , ali ćemo ih sa prijateljima uz pesmu i zagrljaj lakše pregurati…
  pozdrav!

 2. Zimski bluz je igra depresije u nama… Čovek treba samo dobro da zaigra, i depresivni bol postaće predmet uživanja…. Ono što je opasno jeste da nam depresija ne postane stanje oboženja… U svakom slučaju plesati uz zimski bluz sa zagledanošću u prolećni laki dens….

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *