Zavist kao najjači emocionalni otrov

Novinarka Radmila Lazić, u svojoj kolumni u listu “Politika” je tekst započela rečenicom: ”Što si uspešniji, to si više na meti manje uspesnih, osujećenih i neostvarenih”. Zavist je jedan od najžešćih emocionalnih otrova i nisu retki oni koji pokušavaju da u očima drugih umanje svoj uspeh, talenat ili lepotu, kako je ne bi izazivali.

Inače, nepisano je pravilo da su muškarci međusobno manje zavidni ili su bar dostojanstveniji u izražavanju tog osećanja, dok dame ne prezaju od zluradih komentara a često i gestova. Slažem se da je teško i da ne treba suditi o nečijem životu na osnovu spoljašnih manifestacija koje krase skupa kola, raskošne kuće, aplauzi, nagrade. Nažalost sam se i ja, u životu sretala sa onima koji su sebi davali za pravo da mi “sude ” na osnovu slike u javnosti, dok sam kod kuće bila tužna ili u depresivnom raspoloženju i prolazila kroz težak životni period, a ipak u javnosti imala širok osmeh i slala poruke optimizma.

Kada neko napravi uspeh u Srbiji, obično kažu: “Upala mu je kašika u med” ili “Zvezde mu bile naklonjene” ili ”Živi kao bubreg u loju, lako je njemu”. Oduvek sam se pitala, kada je to meni “upala kašika u med”, kada sam živela kao “bubreg u loju” i kada su mi “zvezde bile naklonjene”, a da nisam imala neprespavane noći od previše rada, odgovornosti i stresa, kako ne bih izneverila svoja očekivanja. Radmila Lazić piše i da kada ste uspešni a depresivni, ne veruju vam, kada ste uspešni a dobro raspoloženi onda navlačite gnev i provocirate napaćenu okolinu. Šta se u Srbiji onda najviše isplati?

Šta je danas potrebno jednom prosečnom muškarcu ili ženi u Srbiji da namiri svoju sujetu? Da li je tačno da je jedina gora stvar od ženske sujete povređena muška sujeta? Muškarcima u Srbiji bitno je i da su skupo odeveni, voze dobar auto, uživaju gledajući druge kako im zavide, a sami često znaju da će i auto i cipele i svoj osećaj “lažne” sreće otplaćivati narednih dvadeset godina. Šta tu nije normalno? Nije normalno a nije ni zdravo da su nam zavist i sujeta jači od osećaja sreće i mira.

Jedna od najlepših glumica svih vremena, Bet Dejvis, često je govorila da je potrebno da u životu imate dovoljno hrabrosti da biste podneli zavist i mržnju. Koliko ste vi bile hrabre? Šta je u vašem slučaju okolina najteže prihvatala? Da li kada ste srećni, poslovno uspešni, voljeni ili volite ili “doterate” liniju?
Kažu da nam niko neće zavideti jedino na našoj pameti. Ne zbog toga što umeju to da cene, nego zbog činjenice da misle kako su upravo oni najpametniji, i da drugi, uključujući i vas, treba njima da zavide.
“Nemojte mrzeti ljude koji su zavidni, jer oni prepoznaju da ste bolji”, govorile su neke od najuspešnijih žena na svetu.

U čemu ste se vi oduvek izdvajali iz svoje okoline i možda zaista bili “bolji” od drugih?

 

7 komentara na “Zavist kao najjači emocionalni otrov

 1. Divna tema! 😍

  Čini mi se da su mi najmanje zavideli na uspesima u poslu, jer se znalo oduvek da sam ambiciozna, hrabra i predana. Više sam osetila podršku, nego zavist. Oni koji su zavideli, jednostavno, nisu poznavali moj razvojni put.

  Ali ono na čemu su mi žene često zavidele,
  jeste odnos muškaraca prema meni.
  Iako prijatnog izgleda, nisam miss univerzuma, rasna lepotica, lice sa naslovnice… a ipak, mnogo sam bila voljena, poštovana, obožavana. Oduvek! I nadam se- zauvek 😉

  E to je nekada teško oprostiti- zašto ona,
  Koja nije ni najlepša, ni najzgodnija, ni naj ovo ili ono…?! Kako to? Neki glas mi šapuće da u životu dobiješ ono što si spreman i sam da daš. I to bi bio moj odgovor na ovo pitanje.

  Mogu da primetim, i to me jako raduje, da je sve više žena koje daju podršku jedna drugoj. Da napuštamo stare šablone saplitanja. Prelazimo na predivne šablone uzdizanja jedna druge. I čini mi se da će kroz par decenija svet biti bogatiji za bolje ljude, a siromašniji za zavist i ljubomoru.

  Da li sam optimistična ili realistična… vreme će pokazati! 😊

 2. Odlična tema…U životu od pamti veka može nam se opristiti sve osim uspeh.Naučno je dokazano da su žena daleko uspešnije u svemu od muškaraca.Pocevši od jedne prosečno obrazovane zene do visoko obrazovane žene i žene na položaju.Jedan mesec žene svodi se uvek na isto počevši od mesečnog ciklusa koji se razvlači 10tak dana pre i posle gde se sama žena oseća umorno depresivno i prljavo.A mora pritom biti nasmejana uvek.Trudnoće i borba sa hormonima kilogramima i ostalom brigom koja je izjeda tokom prvih 9 meseci i posle porođajnog toka.Da se vrati u normalu ako je to uopšte moguće.Od početka dana i lične higijene održavanja linija održavanja kože lica i tela održavanje kose…Odabir garderobe i svega ostalog u kući kojoj živi,briga o deci o suprugu..Kuvanje spremanje domaći i jos milion stvari.Pored toga posao i karijera koja mora biti sjajna kao i sama žena..Uh umorih se.Tako mala leđa vuku tako veliki teret.A muškarci sta imaju da pričaju osim vojske i to kako će se obući i izaći i koja ce kola voziti.Pa i to im sve spremi jedna žena.Prosto napisaću knjigu jednog dana o ženama.Ne postoji taj med gde upada kašika sama ne postoji zvezda koja nam sve to daje preko noći to je borba sa vukovima i to večita.

 3. Kada sam bila mlađa mislila sam da ta zavist, koja je dolazila od strane žena u stvari nije zavist nego da meni zaista nešto “fali”. Prosto nisam prepoznala nešto što nemam u sebi i u odnosu sa drugima. Nikada nisam smatrala da neko treba da mi zavidi na bilo čemu. Verovatno sam i bila nesigurna u sebe.
  A na čemu su mi zavideli? Možda je to fizički izgled ali još više mislim da je to neka harizma, to “nešto” što nosim sa sobom, ljubaznost prema svim ljudima jer ja drugačije ne znam da komuniciram, obrazovanje, ne petljanje u tuđe živote, u suštini imam jako čist odnos sa ljudima i mislim da čak i to nekima smeta.
  No dobro. Ko smo mi da sudimo, nezadovoljstvo sobom povlači niz emocija koje nisu dobre. Onaj ko najviše “hvalisa” sebe taj sebe i najmanje voli samin tim što ima potrebu da sam sebe uzdiže.
  I ne znam kako se to savldava, verovatno odlukom da želiš da promeniš sebe ili nekim značajnim događajem u životu.
  Što se tiče toga da su žene sujetnije i više zavidne od muškaraca, mislim da je to nažalost tačno ili smo bar dosta izraženije u tome. Ali smo ipak žene a žene nose ceo svet. 😊

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *