Zašto biramo pogrešne?

Žena ovog milenijuma u Srbiji sama plaća za svoje greške. Ljubav, nažalost, nije matematika, te pitanje zašto žene pristaje da bude u vezi u kojoj više gube nego što dobijaju je pitanje društvenog položaja onih koje su žrtve manipulacije. Većina tek kada okrene glavu i sagleda svoje greške shvati da su emotivni manipulatori dobili Oskara za glavnu ulogu zahvaljujuci njihovoj naivnosti, ljubavi i požrtvovanosti. Gospoda manipulatori su slatki, šarmantni i obožavaju da istaknu kako oni ne vole sebe već samo vas. Naravno, oni koji manipulišu, vole i da lažu. Slede i emotivne ucene, vređanje, poništavanje uspeha i rada svog partnera. Uhođenje i ljubomora su samo neki od načina na koji manipulatori pokušavaju da kontrolišu svoj plen. Koji bi onda bio savet za sve devojke – na šta da prvo obrate pažnju, kada upoznaju jednog muškarca?

Kada su mi za nekog partnera govorili da je švaler, varljiv, lošeg karaktera i nije za mene, najčešće ne bih poverovala jer bi mi strast i hemija pomutila pamet i tada bi kao i većna žena pristala na “šaku” nežnosti.

Pitate se da li ste nekada bile žrtve manipulacije? Ukoliko na više od tri pitanja odgovorite potvrdno, verovatno jeste:
•Da li vaša emotivna osoba menja ponašanje u određenom društvu i ismejava vas
i vaša dostignuća?
•Da li od takve osobe dobijate ultimatum: “Učini to za moju ljubav?”, “ Ti mene ne
voliš dovoljno kada nećeš da to učiniš za mene”, “ Ja bih za tebe sve učinio/la “
•Da li izvrće situacije u svoju korist i pokušava da vas posvađa sa okolinom?
•Da li takva osoba biva na početku agresivna u konfliktu, a kada se sklonite od nje postaje patetična i moli vas da joj se vratite?

Iz iskustva prijateljica, gledateljki i žena iz javnog života koje sam intervjuisala u svom studiju, manipulativni muškarci imaju razne tehnike da vas zaplaše, ucene, kazne, naprave vas ludom i svete se, ignorišu, izvrnu stvari koje ste vi ili oni rekli, odglume da su tužni, besni, radosni i ukoliko ne postupite po njihovom, izazovu, kod vas, osećaj griže savesti.

“Zbog čega uvek završim sa pogrešnim? “Gde su mi bile oči?“, „Od kada je siguran da je „to-to“, prestao je da se trudi!“, „To je osoba mog života!“ su samo neka od pitanja koje žene najčešće sebi postavljaju.
Pogrešni muškarci uništavaju živote ali samo onih devojaka koje to dopuste. Žene često opravdavaju grubo ponašanje partnera rečenicama: „Uplašila sam se kada je vikao na mene ali je ipak pod velikim pritiskom zbog poslovnih problema“, ili „Ne mogu mu zameriti što se ljuti na mene kada je imao tako nesrećno detinjstvo“. Postoji niz problematičnih ponašanja koje umemo da istrpimo, pre nego što shvatimo da je izbor pogrešan a retke su devojke koje posle prve uvrede pakuju kofere i odlaze.

Lek je, kažu terapeuti, bežanje. Najbolje je da same shvatimo gde nam je mesto, nego da do kraja života slušamo čuvenu rečenicu: “ Pokazaću ja tebi gde ti je mesto!”

5 komentara na “Zašto biramo pogrešne?

 1. Draga Sanja nazalost je tako. Zene mnogo trpe. Trpela sam i ja punih 7 godina. Razna ponizavanja, ucene, maltretiranja. A onda me je jednog dana moja 6-o godisnje cerka pitala:”Mama zasto ti stalno places?” Tog trenutaka sam se osvestila, tada sam joj obecala da nikada vise nece videti svoju mamu uplakana. I nisam je izneverila ni dan-danas. Sada sam u srecnom braku sa drugim partnerom koji je prihvatio moje dete kao svoje, mene postuje, ceni i voli. Jednostavno se osecam sada sa svojih 28 god lepse, puna sam samopouzdanja, vedrija I svi mi kazu da lepse izgledam sada nego tada sa samo svojih 19 god kada sam bila zrtva psihickog terora. Mi zene procvetamo samo pored prave osobe, jer koliko god da smo jake, treba nam muskarac pored kog necemo imati strah, brigu, strepnju.
  Ja u sali umem da uzvratim kad mi udele kompliment koliko sam sada lepa zena(a pritom me znaju celoga zivota, tako sto im kazem hvala, hvala sada I jesam zena. Pre sam bila ocigledno muskarac jer sam pored sebe imala slabica kog sam izdrzavala dok je on trosio moj novac, mene ponizavao, a pritom bio 11 god stariji od mene i dozvolio da sav teret kuce, porodice, zivota padne na moja nejaka ledja…

  1. Draga Jelena, jako mi je žao što ste propatili ali istovremeno drago jer ste se probudili i skupili snage da odete. Bravo za hrabrost. Život vas je nagradio novom šansom za srećom jer ste je zaslužili.
   Pozdrav, Sanja

 2. Manipulatori ulaze u odnos iz interesa. Osete slabost kod suprotnog pola i započinju njihov “plan” Obično su emotivno hendikepirani i nesrećni jer ljubav ne mogu ni da osete. Ako su šarmantni, teze im je odoleti. Konstantno krive partnera za greske i nabijaju osecaj krivice.
  Kad se veza okonca, parter misli da je kriv za sve sto se desilo i bira sličnog partnera da bi možda ispravili greske iz predhodne veze , i tako u krug. Mi biramo podsvesno ko će da nas bira. Kada žrtva shvati da je izmanipulisana i okrene ledja, pocinje da privlači drugačije partnere i raskida sa prošlošću .

 3. Ponekad manipulator ni ne zna da je manipulator.
  On čini onako kako je “naučen”.
  Žene greše jer često misle da će nekog popraviti i da će se neko zbog njih promeniti.
  A zapravo mera dobrog odnosa jeste- koliko ti je u tome lepo.
  I ako nije- moraš da odeš! Odmah!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *