Vanredno stanje u srcu i duši

Kažu da vanredno stanje važi za sve, pa i za naše glave. Od kada je počela epidemija korone, razmišljala sam šta je to u našem srcu i duši vanredno a šta ipak izvanredno, uprkos tome što nam je briga postala najveci porok. Mentalno zdravlje, bezvoljnost, izgled, fizička aktivnost, pa budućnost, smisao i besmisao života su najčesce teme koje okupraju, pre svega, nas žene ovog proleća, leta, jeseni ali na žalost i zime. Opsesivno gledamo vesti, “visimo”na društvenim mrežama, skupljamo i tačne i netačne informacije i verujemo da ćemo time da obezbedimo mir, a ustvari samo činimo da nam bude još gore. Drugarice mi se svakoga dana žale da posle devet, kada je u koroni vreme za krevet, imaju različiti spektar emocija, preko anksioznosti do besa i depresivnog raspolozenja. U ovakvim uslovima, sasvim je normalno da se tako i osećamo. Koji je to najbolji lek za dušu, srce i um u vreme vanrednog stanja? Možda leka ni nema jer je sve na ispitu u četiri zida a najviše ljubav. Ipak ću još uvek verovati da je često mnogo bolje damama, koje su same nego onima koje su sa nekim, ma koliko se ta slika ne uklapa u onu u popularnim prazničnim reklamama za Koka-kolu. Svi smo mi srećni ili nesrećni, u zavisnosti koliko ljubavi imamo kod kuće, na poslu, sa prijateljima, kolegama ili u porodici. Naravno da kao narod koji je preživeo izuzetno turbulentne periode, volimo da se hvalimo da smo otporni i da nam ne može mnogo jedan virus osim što nas može staviti pred najveće životne izazove.

Sa kojim se od tih iskušenja najteže nosimo?! Kako devojke ili mladići koji su veoma zaljubljeni, to da pokažu današnjim devojkama?! Koji su to trikovi za udvaranje u vanrednom stanju koji “pale”? Da li su muskarci ipak odlucili da svoje emocije neće pokazivati javno (pred zenama) pa i u vanrednom stanju?

Moje misli i emocije u izolaciji inače okupira sve ono što intrigira svakog od nas ali i pitanje koliko ce ovo socijalno distanciranje da na nas utiče pa strepimo od svakog zagrljaja i poljupca i da li će nam ponovo postati omiljena Adilova pesma “ljubi me po sećanju… “ i nije loše kao romantična poruka ako ste izolovani od svog dečka. Na žalost strast moze i da nas udalji ako je ne realizujemo, jer ni maske kažu lekari nisu garancija. Podsećam vas da žene ali i i muškarci izgube svaku draž kada ne prestaju sa izlivima ljutnje, besa, uvreda ili straha te je najvažnije ostati dama i pred izazovima izolacije i da je najveca istina da ne treba rastati od muškarca kada smo ljute, besne ili nemamo drugoga pa i u koroni.
Možda je vreme epidemije zaista doba kada ce ponovo biti velikih ljubavi, kao na primer u II svetskom ratu, o čemu smo imali prilike da čitamo i slušamo.
Jedna od mojih omiljenih gošći u Magazinu In mi je jednom prilikom rekla da je pobedila koronu ali je i korona pobedila njen karakter.

Volela bih od vas dobijem optimistične poruke za samohrane roditelje, one kojima su unuci daleko te ih ne mogu videti, one koji strahuju, devojke koje su usamljene, mladiće koji su sami u dvoje…i ja ću ih vrlo rado, objaviti na svom portalu.

Komentari na temu “Vanredno stanje u srcu i duši

 1. Krize su dobre iz razloga što se iskristališu neke stvari. Daju nam bolji uvid.
  Svedok sam mnogih propalih brakova ove godine, Ali I mnogih skopljenih, uprkos svemu.
  Zdrave porodice su se “zbližile” , dok je nažalost negde prevladalo nasilje u porodici.

  Postoji I ona Coca Cola-ina reklama: -Šta ako ne treba sve da se vrati u “normally”?!
  Pravo je vreme da preispitamo sebe, svoje odnose, vrednosti…
  Da se zapitamo- Jel ovo zaista pravi partner?
  Ili da kažemo- Hvala nastavnicima, zaista nije lako podučavati.
  Ili najlepše od svega- “Hvala Bogu na zdravlju onih koje volim”…

  Ovo je teška godina većini. Ali I godina “čišćenja” i pravo vreme da donesemo odluku o tome šta želimo da ponesemo sa sobom u budućnost, koja će nadam se I duboko verujem, biti svetlija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *