Svekrve ili snaje – ko zna bolje?

Bilo da su staromodne ili moderne i emancipovane žene, problemi i nesuglasice na relaciji svekrva i snaja su gotovo neizbežni. Verujem da svi mi imamo bar jednu prijateljicu koja nam se požalila da je i njena svekrva zaboravila da je nekad i ona bila snaja. Sukobi najčešće nastanu kada svekrva počne da vas savetuje oko vaspitanja deteta, pripreme omiljenog jela vašeg supruga ili vašem stilu odevanja koji ne priliči majci maloletnog deteta.
Da li je zaista svekrva za sve kriva i naravno nećemo da zaboravimo ni tašte i zetove?
Naše žene kao da se rađaju genetski predodređene da se ne slažu sa svojom svekrvom ili snajom.
Snaje vole svojim prijateljicama da naglase kako njihove svekrve pričaju samo o sebi, kako je njima teško, a nikada ne pitaju kako je nama sa malom decom i nikada se nisu ponudile da nam pričuvaju decu ili pitaju treba li nam šta iako imaju mogućnosti da kupe nešto svojim unucima. Svekrve će isto tako uvek naglasiti svojim sinovima kako dete kad je sa majkom jede samo suvu hranu i slatkiše, jer je njihovim ženama bitno samo da su našminkane i piju kafe , a to što im je stan kao da je pala bomba, to je manje bitno.
Ne znam koliko je tačno ali, kažu da je baš na Balkanu izražena situacija u kojoj snaje i svekrve jedna drugoj “zagoračavaju život”. Često se čuje rečenica da se mi u Srbiji rađamo sa genetskom predispozicijom da se ne slažemo sa svojom svekrvom ili snajom i zato bismo mogli da zaključimo da je istinita narodna poslovica koja kaze “Slogom rastu male stvari, a neslogom se i najveće raspadaju”.
 Šta zaista danas čini topli dom? Da li je to pun frižider, đačka knjižica puna petica ili ono što se dešava u krevetu, kada deca utonu u san ili kada popuste kovid mere pa svako može svojim putem.
 Možda ipak smešnije zvuči kada neko kaže: Imam divnu taštu ili imam divnu svekrvu, ali meni zaista zvuči kao topli dom.
Kućni poslovi, novac i odnos svekrve i tašte su u Srbiji najčešći razlozi za bračne svađe, ali naravno postoje izuzeci. Jedan od njih je i glumac Saša Joksimović koji je pre nekoliko godina ispod slike na kojoj su njegova tašta i on napisao “Svašta, svašta ne voli me tašta, mene voli tast, njemu svaka čast!” Kuhinja je omiljeno mesto za razmenu vrcavih doskočica između snaje i svekrve i obe se podjednako “guraju ” i izgovaraju: “Daj meni, znam bolje!” ,”Sta ima za ručak?”,”Moj sin je baš mogao i bolje da prođe ..” ili “Jadan moj sin, nije se pošteno najeo od kada se oženio “. Kažu da ukoliko se zetovi dobro slažu sa taštom, brak će da traje, ali ukoliko se odlično slažu snaja i svekrva to je formula za razvod braka. Nedavno sam pročitala izjavu devojke sa jednog foruma koja je istakla kako je njena svekrva, iako je znala da ona još uvek ne želi da ima decu, probušila kondome svog sina kako bi bila sigurna da će snaja ostati trudna. Devojka koja piše je zaista i ostala trudna.
Koliko smemo mamama ili svekrvama da dopustimo da nam se mešaju u vezu ili brak?

3 komentara na “Svekrve ili snaje – ko zna bolje?

  1. Mislim da uvek treba saslusati savet majke ili svekrve,a na tebi je da odlucis hoces li poslusati I ne.Nekada su njihovi saveti korisni zavisi od situacije. Nisam jos uvek udata pa ne znam sta me ceka.🙂 Najbitniji je dogovor izmedju muza I zene.Bitno je da oni funkcionisu.

  2. Zdravo! Mozda zato sto dolazim iz porodice gde nas je bilo sedmoro,mozda vaspitanje ali ja se zapravo sjajno slazem sa svojom svekrvom. U braku sam 15 godina i na kazem da nije bilo problemcica…ustvari su to sukobi razmisljanja. Kljucna je tolerancija i strpljenje. Ne moze ni jedna ni druga strana da ocekuje ljubav od prvog dana potrebne su godine prilagodjavanja ali je mnogo bitno kako se nesto izgovara kojim tonom.Mi se zaista oko svega dogovaramo.Cak se i proiv mog muza a njenog sina nekada udruzimo😀. Imam 2 devojcice samo bi im takvu svekrvu pozelela.
    Toliko o tome🥰🥰🥰

  3. Pozdrav Sanja, citala sam dosta o odnosima svekrve i snaje, ali nikako nisam uspevala da sa svojom svekrvom izgradimp dobar odnos. Od prvog dana sam joj ukazivala postovanje, radila sve da joj ugodim, slusala je i moralo je da bude kako ona kaze, a zauzvrat bila ponizavana, vredjana… Mesala nam se u brak dok se nismo na kraju razveli. Okretala je i supruga i sina protiv mene. Onda kad je suprug ostao sam, shvatio je sta je izgubio, i uspeli smo da obnovimo bracnu zajednicu, ali smo odlazili u bracno savetovaliste. Tamo nam je savetnik lepo rekao da ja NE MORAM i NE TREBA da postujem svekrvu, ako i ona ne postuje mene. Nema prava niko da nam se mesa u brak, vaspitanje deteta, da mi uredjujemo svoj brak po nasim zeljama i potrebama, da ne treba nikome da objasnjavam zasto nesto nisam ili jesam uradila itd. Svekrva je ljuta sto mi ponovo zivimo zajedno, i ne zeli da ima kontakt ni sa sinom ni samnom, i verujte od kad nemamo kontakt sa njom, nemamo ni probleme. Nismo se nijednom posvadjali, evo godinu dana. U sustini, problem je bio moj suprug, koji nije zauzeo stav, on je trebao da stavi do znanja svojoj porodici gde je granica, preko koje ne smeju da predju, i da zahteva od njih da se odnose prema meni s postovanjem. S moje strane nikada nismo imali takvih problema, jer nikad nisam dozvoljavala da se mesaju i uvek je bio postovan. Da bi odnos svekrve i snaje, i taste i zeta bio dobar kljucno je POSTOVANJE. Ljubavi tu nema i ne mora da je bude-vole se svoji roditelji, svoja deca, ali ne dozvolite da se neko prema Vama ponasa kao da ste manje vredni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.